Twee keer negen jaar cel voor 'voodoomoord' in Diemen

Sakuntala J. (56) en Hans van A. (71) zijn door het gerechtshof veroordeeld tot gevangenisstraffen van negen jaar voor de 'voodoomoord' in Diemen. De 45-jarige Soerenderpersad (Soentje) Birtantie werd hierbij om het leven gebracht.

Van de rechtbank kreeg de vrouw eerder een celstraf van tien jaar opgelegd voor doodslag, de man drie jaar voor medeplichtigheid hieraan. Beiden besloten in hoger beroep te gaan. Ook het Openbaar Ministerie (OM) ging tegen het oordeel van de rechtbank ten aanzien van de man in hoger beroep gegaan.

Ex-vriend

Het slachtoffer was de broer van de ex-vriend van Sakuntala J. Zijn lichaam werd in juni 2011 gevonden in de Weespertrekvaart. Hij bleek gestikt door geweld of door verdrinking, of een combinatie. Een paar dagen eerder hadden getuigen gezien hoe de vrouw en de man met het slachtoffer langs de vaart waren. De vrouw duwde een bewegingloos lichaam in het water. De oudere man keek toe.

Later verklaarden de twee dat ze geen geweld hadden gebruikt, dat de man opeens in het water lag en dat ze hem daar levend hebben achtergelaten. Het gerechtshof gelooft dit verhaal niet.

Voodoomoord

De zaak is bekend komen te staan als de voodoomoord, omdat bij het lichaam van het slachtoffer ook een doek werd gevonden met allerlei spullen, waaronder een kokosnoot, een handspiegeltje en zaden. Later bleek echter dat wraak op de familie van het slachtoffer het motief van de daders was.

Volgens het hof wijst alles erop dat Sakuntala J. en Hans van A. het slachtoffer samen hebben gedood, tenzij zij een redelijke verklaring konden bieden waaruit een andere toedracht zou blijken. Dat is niet gebeurd, aldus het gerechtshof.

Tip de redactie