Bouw MH17-monument van start

De bouw van het MH17-monument is vandaag van start gegaan. Het monument krijgt een plek bij Schiphol, aan de kant van Vijfhuizen.

Het bouwwerk bestaat uit een park met zonnebloemen en 298 bomen. De bijeenkomst voor nabestaanden bij het monument volgt in de zomer, als het af is.

De komende maanden zullen duizend vrachtwagens grond aanvoeren voor het park. In het midden van het bomenlint komt een monument, een grote stalen wand van vijfentwintig meter breed en zes meter hoog, met daarin de namen van de 298 slachtoffers.

Financiering

Het monument is ontworpen door kunstenaar Ronald Westerhuis. Zijn ontwerp is dit voorjaar door de nabestaanden gekozen uit vijf ideeën. Eerder hadden zij zich al uitgesproken voor Vijfhuizen als locatie. Vijfhuizen, pal ten westen van de Polderbaan van Schiphol, kreeg de voorkeur boven Eindhoven en Den Haag.

De financiering van het project is nog niet rond, het gaat ongeveer anderhalf miljoen euro kosten. Er is nu nog iets meer dan 220.000 euro nodig. De tienduizend grootste werkgevers van Nederland is gevraagd een donatie te doen. De bomen worden kosteloos ter beschikking gesteld door een boomkwekerij uit Noord-Brabant.

Het monument wordt op 17 juli 2017 onthuld. Het is dan precies drie jaar geleden dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne neerstortte.

Tip de redactie