Te weinig studenten lopen warm voor baan in verpleeghuis

In Amsterdam zijn er op dit moment zo'n tweehonderd vacatures in de ouderenzorg. Nu de zorg in verpleeghuizen steeds complexer wordt, is er meer behoefte aan hoger opgeleid verplegend personeel. Maar studenten van de hbo-v laten het verpleeghuis veelal links liggen en kiezen voor een baan in in ziekenhuis.

Uit een onderzoek van docent verpleegkunde Margriet van Iersel, onder ruim duizend HBO-Verpleegkunde studenten, blijkt dat 70% een voorkeur heeft voor een baan in een ziekenhuis. Slechts 5% kiest voor ouderenzorg.

"Dat komt omdat de leeftijdscategorie van de patiënten verder van die van de studenten af ligt", stelt Van Iersel. "Ook denken ze dat er minder gezondheidswinst is te behalen bij ouderen en dat er minder complexe zorg te halen is, terwijl ze juist graag verpleegtechnische zaken uitvoeren".

Maar, door een wetswijziging, komen er in de toekomst juist méér ouderen in verpleeghuizen terecht die complexe zorg nodig hebben. "Studenten moeten dus nu al voorbereid worden", meent ook Van Iersel. "Als je die studenten binnen hebt, moet je ze als het ware onder een vergrootglas leggen en zorgen dat je ze écht uitdaagt zodat ze zien dat die complexiteit er is."

Bekijk video:

Tip de redactie