Minister Melanie Schultz is druk bezig de regels te veranderen zodat gemeenten snorscooters van het fietspad te weren. Scooterdealers en de brancheorganisatie Bovag kijken het met argusogen aan. 'Je dreigt op deze manier een hele categorie verkeersgebruikers de nek om te draaien.'

Dealers zijn vanzelfsprekend bang dat een deel van hun afzetmarkt zal verdwijnen. "Ik ben benieuwd of snorscooteraars zullen verstappen. Zullen zij een helm op willen en durven ze tussen de auto's te rijden. Ik denk dat een hoop mensen die stap niet durven te nemen", voorspelt scooterdealer Mike Beumer. 

Bij de Bovag vreest ook voor de veiligheid van de scooteraars. "Scooters rijden 25 kilometer per uur, auto's 50 en dat is een enorm snelheidsverschil", zegt Paul de Waal. "Zo creëer je er een probleem bij. Honderden mensen hebben gekozen voor snorfiets en dat is niet voor niks. Je dreigt op deze manier een hele categorie de nek om te draaien."

De Waal vindt dat de stad juist meer moet doen om mensen op tweewielers te krijgen. "Amsterdam moet de tweewielers in alle vormen omarmen: fiets, elektrische fiets of snorscooter. In plaats van dat je gaat ontmoedigen moet je dat stimuleren. Je moet naar je infrastructuur en naar de handhaving kijken. En niet maar naar één categorie kijken."

Bovag over helmplicht
Bovag over helmplicht