Na een jaar van afwezigheid is de wielerzesdaagse 'Six Day' terug in Amsterdam. In 2015 ging de oude organisator failliet, maar dankzij een nieuwe organisator staan de kettingen vanaf dinsdag weer strak gespannen in de Velodrome aan de Sloterweg.

De nieuwe organisator wil meer spektakel op de baan zien. "De nummers waren zo lang dat die mannen niet meer volle bak konden gaan. We hebben het wat korter gemaakt, waardoor al die renners allemaal volle bak kunnen gaan in alle nummers. En niet meer zoals vroeger weleens gebeurde dealtjes sluiten van: jij wint deze, ik ga de volgende weer vol", zegt Simon Keizer.

De vernieuwde zesdaagse is nu opgenomen in een internationale reeks wedstrijden, zoals die in London. Keizer: "Je kan het vergelijken met de Champions League van het baanwielrennen. We proberen daarmee in Europa een serie neer te zetten van de allerbeste baanwielrenners van de wereld die op verschillende locaties door heel Europa tegen elkaar uitkomen. Met uiteindelijk een Europese finale."

De terugkeer van de zesdaagse is belangrijk voor het voortbestaan van wielerbaan Velodrome. En dus ook voor de topsport, want deze baan heeft grote renners voortgebracht, waaronder Niki Terpstra en Raymond Kreder. Dinsdagavond om 18.00 uur begint de zesdaagse.

Bekijk de video:

Wielerzesdaagse terug in Amsterdam
Wielerzesdaagse terug in Amsterdam