Een aantal mannen heeft maandagochtend vroeg geprobeerd een plofkraak te plegen bij een geldautomaat aan de Slotermeerlaan, ter hoogte van Plein '40-'45.

Een politiewoordvoerder laat weten dat de daders rond 5.00 uur tijdens hun voorbereidingen gestoord werden doordat de politie langs kwam rijden. Ze zijn daarna gevlucht op een motorscooter, hun busje lieten ze achter. Ook de explosieven zijn op straat achtergebleven. 

De brandweer, politie en Explosieven Opruimingsdienst (EOD) kwamen ter plaatse en het gebied werd ruim afgezet. Negen woningen aan de Slotermeerlaan werden ontruimd vanwege explosiegevaar. Bewoners zijn opgevangen in een hotel in de buurt. De EOD heeft de explosieven opgeruimd.

"Agenten rennen druk rond en plein '40-'45 en de Slotermeerlaan is al uren afgesloten. De brandweer en andere veiligheidsdiensten zijn inmiddels ook aangekomen", liet een omwonende maandagochtend aan AT5 weten.

Kraaienpoten

De plofkrakers hebben in de Cornelis van Vollenhovenstraat kraaienpoten achtergelaten, zodat de banden van politiewagens die hen zouden achtervolgen lek zouden gaan. De politie heeft de motorscooter kort achtervolgd, maar de daders zijn ontkomen. Of er daadwerkelijk banden lekgeraakt zijn is onbekend.

Het busje dat op straat werd achtergelaten is eerder gestolen, laat de politie weten. De auto wordt onderzocht op sporen.

Het openbaar vervoer was door de afzetting verstoord, zo liet het GVB weten. Rond 9.15 uur werden de politielinten weggehaald.

Bekijk de video:

Plofkraak bij Plein '40-'45 in Amsterdam
Plofkraak bij Plein '40-'45 in Amsterdam