Daklozen in de stad die in de opvang zitten kunnen na jaren wachten eindelijk een huurwoning betrekken. Er is al lang een groot tekort aan betaalbare huurwoningen voor deze groep. Dat leverde flinke problemen op, bijvoorbeeld voor zorginstelling HVO Querido.

De gemeente kwam in november 2015 met een plan om extra betaalbare woningen te creëren. Nu, een jaar later, zijn de eerste woningen gereed voor de daklozen van HVO Querido. Bij zorginstelling zijn ze er blij mee, want de opvang is te vol. 

"We hebben een hoop cliënten die klaar zijn om zelfstandig te gaan wonen, wat goed is voor hun herstel. Ook om te voorkomen dat ze verder afglijden in de maatschappij", zegt Irma Baars, programmamanager HVO Querido.

"Als er geen voldoende woningen zijn, dan kunnen wij die clienten niet door laten stromen. En daarbij hebben andere cliënten dan geen plek in de opvang, die bezet blijven door deze cliënten", voegt Baars toe.

Daklozen stromen door naar huurhuizen
Daklozen stromen door naar huurhuizen

Dakloos

Een van de mensen die al een tijd in de opvang zit is Kostas. Hij kwam vanuit Griekenland naar Amsterdam, maar werd dakloos. Hij hoorde onlangs dat hij binnenkort in een huurwoning kan gaan wonen. "Ik denk over twee of drie maanden, misschien eerder", zegt Kostas. "Ik ben er erg blij mee. Het is spannend want mijn privacy gaat er op vooruit. Hier slapen veel mensen en ik voel me goed hier. Maar een eigen huis is een stap verder."

Er stonden al bijna 2700 betaalbare huurwoningen per jaar in de planning. Maar tot 2018 komen daar nog eens 1000 bij. In totaal bijna 10.000 woningen. Ze zijn ook bedoeld voor andere kwetsbare groepen zoals statushouders of mensen met medische problemen.

"Het is heel veel, het geeft ons een kans om bewoners en clienten zelfstandig te laten wonen. Of het genoeg is, durf ik niet te zeggen", zegt Baars. Hvo Querido blijft de huurders ook in hun nieuwe woning nog begeleiden.