Naroepen, uitjouwen, het maken van obscene gebaren en sisgeluiden. Als het aan het College ligt, komt hier een verbod op.

Het voorstel is de uitkomst van een lobby van verschillende raadsleden en de petitie Stop Straatintimidatie.

Volgens VVD'er Dilan Yeşilgöz hoort het 'sisgedrag' niet thuis in Amsterdam. "Het gaat echt om je onwijs onveilig voelen en dat je daardoor bepaalde plekken in de stad gaat vermijden. De mediaterm 'sisverbod' dekt de lading niet. Het gaat om veel meer dan dat, zoals uitschelden, uitjouwen en intimidatie."

Een van de vrouwen die AT5 spreekt, zegt zich niet altijd even veilig te voelen in de stad. "Fluiten kan ik nog wel tegen, maar opmerkingen. Vooral als het laat is, voel ik me niet altijd even veilig. Dan ben je toch maar een meisje." 

Verbod

Een andere vrouw vraagt zich af hoe de gemeente het verbod gaat aanpakken. "Je kan moeilijk allemaal politieagenten op de straat hebben lopen."

Volgens Yeşilgöz is dat niet zo moeilijk. Zij zegt dat de problemen vooral spelen rond bepaalde parken, stationsgebieden en uitgaansgelegenheden. "Je moet aan de handhavers meegeven dat bijvoorbeeld uitschelden, naroepen en sissen nu ook verboden en strafbaar zijn. En dat ze daar goed op moeten letten."

Begin dit jaar, toen de discussie al speelde, vond politiehoofdcommisaris Pieter-Jaap Aalbersberg het aanpakken van straatintimidatie niet echt een taak voor politie en handhaving. "Je mag elkaar ook op straat corrigeren, als samenleving." Volgens Yeşilgöz kan het nieuwe voorstel wezenlijk een verschil maken.

Lokale vordering

"Wat er nu voorligt, is een idee om het op te nemen in de lokale vordering", vertelt het VVD-raadslid. "Dan hoef je, als je last hebt van straatintimidatie, geen aangifte te doen maar kan de handhaver op straat direct ingrijpen."

Het voorstel van het College ligt nu bij de gemeenteraad. Het wachten is tot die het plan goedkeurt.

Raadsleden willen straatintimidatie tegengaan door 'sisverbod' in te voeren
Raadsleden willen straatintimidatie tegengaan door 'sisverbod' in te voeren