Als een nieuwe regering anders tegen het coffeeshop-beleid aankijkt dan het huidige kabinet, kunnen er mogelijk weer coffeehops bij komen in de stad. 

Dat zei burgemeester Van der Laan woensdagmiddag in de gemeenteraad tijdens een discussie over het zogenoemde 'afstandscriterium'. De burgemeester gaat de komende tijd nog acht coffeeshops sluiten als gevolg van afspraken die hij heeft gemaakt met toenmalig minister Opstelten.

Die shops worden gesloten op basis van het 'afstandscriterium', de zaak zit dan binnen 250 meter van een middelbare school of middelbaar beroepsonderwijs. Van der Laan deed toentertijd die toezegging zodat Amsterdam niet de omstreden wietpas hoefde in te voeren.

Sluiting

Van der Laan wil de sluiting van die acht coffeeshops alsnog doorzetten om aan de afspraken met de minister te voldoen. Maar een meerderheid van de gemeenteraad liet woensdagmiddag blijken hier niet gelukkig mee te zijn.

Volgens de partijen GroenLinks, SP en D66 is het een symbolische maatregel en zorgt het er juist voor dat het in de overgebleven coffeeshops drukker wordt en er bijvoorbeeld geen tijd meer is voor goede voorlichting.    

Afspraken

Van der Laan wil zijn afspraken met het kabinet toch nakomen. Wel zei hij dat er een nieuwe situatie kan ontstaan na de verkiezingen. Mocht een nieuwe regering anders tegen het cannabisbeleid aankijken, bestaat wat Van der Laan betreft de mogelijk dat er weer acht of tien coffeeshops bij komen.

Dat zal dan niet op de huidige plek zijn, en hangt ook af van de ontwikkeling van de drukte in de stad. De coffeeshop-eigenaren die nu hun zaak moeten sluiten zouden wat de burgemeester betreft dan als eerste in aanmerking moeten kunnen komen om een nieuwe aanvraag te doen.