Het Openbaar Ministerie zegt volledig te zijn verrast door de publicatie van het boek Judas van Astrid Holleeder. "Het was een complete, onaangename verrassing voor ons."

Aanklager Joris Beliën zei dat woensdagmiddag tijdens de negende pro-formazitting van de zaak tegen Holleeder. "Als wij op de hoogte waren geweest, hadden we hooguit kunnen zeggen dat we publicatie onwenselijk achtten. Wij betreuren excessieve media-aandacht die wederom is ontstaan na verschijnen van het boek Judas."

Het OM zit met de onverwachte mediahausse in de maag maar zegt niet bang te zijn voor beïnvloeding van de rechtbank. "Zij is als een geen ander in staat het oordeel te baseren op het strafdossier. Het boek is een testament van de persoon Astrid Holleeder, geen verklaring van de getuige Astrid Holleeder."

Bovendien heeft Holleeder de aandacht ook grotendeels aan zichzelf te denken, vindt het OM. Holleeder omarmde na zijn vrijlating in 2012 zijn nieuwe imago van knuffelcrimineel. "Als je zó de aandacht op jezelf vestigt en je wordt aangehouden, dan is het niet meer dan logisch dat die media er aandacht aan besteden."