Vanwege de vrieskou mogen daklozen eerder naar de winterkoudeopvang, die anders pas op 1 december open zou gaan. Dit jaar is die voor het eerst gevestigd in de oude gevangenis in de Havenstraat.

Vanaf 16:30 kunnen dak en thuislozen hier iedere dag naar binnen voor een douche, warme maaltijd en ontbijt. De locatie is voor sommige wel even wennen. "Dit weet ik nog, dit was een zware criminelengebouw", aldus een van de daklozen. "Nu moeten we hier slapen. Ik zal afzien, maar het is beter dan de straat. Het is wel warm." 

Toen de winterkoudeopvang nog niet open was probeerde hij op allerlei manieren warm te blijven. "Soms had ik sleutels gekopieerd van mijn familieleden, neven bijvoorbeeld. Dan sliep ik in hun auto voordat zij gingen werken."

De eerste nacht maakten zo'n 128 dak- en thuislozen gebruik van de opvang. Volgens Sara van der Veer van het Leger des Heils werd het eten op de eerste avond goed ontvangen. "Ik weet dat ze gisteravond vooral heel blij waren met de warme hap. Ik heb nog geen kritiek gehoord op de macaroni die we toevallig hadden."

De winteropvang is nog open tot 1 april.

Daklozen slapen in voormalige gevangenis
Daklozen slapen in voormalige gevangenis