Ze kunnen tot 18 jaar cel krijgen, de acht mannen die verdacht worden van het runnen van een criminele organisatie, die voorbereidingen trof voor het plegen van liquidaties en overvallen.

In een loods in Nieuwegein werd in zomer van vorig jaar een enorm arsenaal aan pistolen, kalasjnikov's, granaten en zelfs een fragmentatiebom gevonden. Ook werden er kogelwerende vesten en grote hoeveelheden munitie aangetroffen. De acht mannen uit Nieuwegein, Tiel, Utrecht en Wijk bij Duurstede, werden kort na de vondst opgepakt. Bij huiszoekingen werden gestolen snelle personenauto's en partijen drugs in beslag genomen.

Liquidatie Abderrahim Belhadj

De 29-jarige Abderrahim Belhadj zou op een dodenlijst van de groep gestaan hebben. Hij werd afgelopen mei doodgeschoten bij de flat Kikkenstein in Zuidoost. Bij de leden van het Nieuwegeinse 'doodseskader' werden video's gevonden van mannen in de McDonald's in Nieuwegein. Tijdens een gesprek met de recherche herkende Belhadj zichzelf op die beelden. Hij legde samen met een ander die op de beelden stond een verklaring af.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen van het regelen, houden en rijklaar maken van snelle auto's en het bezitten en uitproberen van wapens. De rechter doet vandaag uitspraak.