Zijn de stations van de Oostlijn voornamelijk saaie betonnen ruimtes, de haltes van de Noord/Zuidlijn moeten echte kunstwerken worden. Als de metro in 2018 gaat rijden, zijn er acht nieuwe kunstwerken te bewonderen. Op kunstbeurs PAN Amsterdam in de RAI kon je vandaag een indruk krijgen hoe dat eruit gaat zien.

Ramses Shaffy op de Vijzelgracht, architectuur op station Rokin en tulpenblaadjes op Centraal. Elk station heeft binnenkort zijn eigen thema dat past bij dit deel van de stad. "We hebben een visie opgesteld en uit deze visie hebben we per station een bepaald thema bepaald en dat heeft er vooral mee te maken dat de kunstenaars de bovengrondse wereld vertalen naar beneden, naar onder de grond", legt Onno van den Muysenberg, projectleider kunst Noord/Zuidlijn uit.

De bedoeling is dat straks de metrostations gezien kunnen worden als een groot ondergronds museum. "Dat je dadelijk voor de metro de stations in gaat, maar ook misschien wel voor de kunst. We hopen dat mensen ook echt op de kunst gaan afkomen."

Harmen Liemburg ontwierp de kunst voor station Noord. Hij bedacht hiervoor een kunstwerk van wel 130 meter lang. "Mijn opdracht was om iets te vertellen over de omgeving van het station. Het leek mij mooi om een parallel te trekken tussen alle soorten reizigers die het station straks aan gaan doen en ook als reiziger in het gebied komen."

De kunst werd alleen zaterdag tentoongesteld. Wie het met eigen ogen wil zien zal moeten wachten tot de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn in 2018.

Bekijk video: