Is een verdere uitbreiding van het metronetwerk dé oplossing voor de drukte in de stad? Met de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn in zicht en de tienduizenden woningen die er de komende jaren bij zullen komen, klinken er steeds meer stemmen vóór zo'n uitbreiding. Ook het college doet al enige tijd onderzoek naar de mogelijkheden voor het vergroten van het metronetwerk.

In een van de scenario's komen er meer haltes in de binnenstad en wordt de metro naar doorgetrokken naar Schiphol en bij Isolatorweg. "Amsterdam heeft het hard nodig dat we wat beter van A naar B kunnen. De trams rijden nog steeds met de snelheid van de paardentram, 15 kilometer per uur is erg langzaam, maar de stad is wel veel groter geworden sinds die tijd. We hebben dus echt een schaalsprong nodig", aldus D66-raadslid Bart Vink.

Op het Surinameplein, waar in een van de plannen ook een halte zou kunnen komen, zijn ze sceptisch. "Geen bouwput alsjeblieft, dan maar geen halte. Laat maar zitten allemaal", aldus een van hen. Een ander: "Die bouwput zou wel irritant zijn, maar eenmaal daarna is het wel handig." Vink: "Ik ben ook heel erg blij als de bouwputten van de Noord/Zuidlijn en van het Centraal Station eindelijk achter ons liggen. Dat zal iedereen in de stad heel fijn vinden. Tegelijkertijd moet je niet stilstaan en moet je het openbaar vervoer wel verbeteren. Anders loopt de hele stad vast."

Aanleg Noord/Zuidlijn

Amsterdam en de aanleg van metro's, een gelukkig huwelijk is het zeker niet. In de jaren '70 werd begonnen met de aanleg van de Oostlijn. Daarvoor moesten veel huizen gesloopt worden en dat leidde in '75 zelfs tot rellen op de Nieuwmarkt. Door die ongeregeldheden kwam er geen uitbreiding van het metronetwerk. Tot in '89, toen er onder het motto 'er op of eronder' werd onderzocht of een Noord/Zuidlijn tóch mogelijk was. Vóór de definitieve ja in 2002, was er echter veel protest.

Toen de bouw van de Noord/Zuidlijn uiteindelijk startte ging het in 2008 mis op de Vijzelgracht, waar vier monumentale huizen verzakten. De afgelopen jaren werd de aanleg duurder en duurder en de opening van de lijn is vele malen uitgesteld, tot juli 2018.

Bekijk video: