Er zijn nog altijd geen maatregelen genomen tegen de voor katten levensgevaarlijke sloot in Noord. Sinds de sloot eind 2013 werd aangelegd zijn er al zeker zeventien poezen verdronken. 

Ook vrijdag dreef er een dode kat in het water. Omwonenden gaan nu zelf maatregelen nemen, want de gemeente grijpt niet in.

Vanwege de bouw van een nieuwbouwwijk werd er in 2013 de sloot aan de achterkant van de Stoombootweg gegraven. Door de hoge damwanden is het voor dieren echter onmogelijk om weer op de kant te komen.

Vrijdag vond omwonende Kristie Wermink haar kat dood terug in de sloot. "Ik heb haar hier gevonden. Ik denk dat ze van de wand af is gevallen en niet gezien heeft dat er een sloot was. Het leek in eerste instantie een stukje plastic en toen zag ik haar oortje."

Boosdoener

De boosdoeners zijn de hoge damwanden. Daardoor is het voor de katten bijna onmogelijk uit het water te klimmen. Maar dat is niet de enige zorg van de bewoners, zij vrezen dat het de volgende keer een kind betreft. "We vinden dit levensgevaarlijk, want kinderen fietsen hier naar beneden en fietsen dan zo de sloot in", aldus bewoner Roco Braas.

Al sinds de aanleg van de sloot in 2013 verzoeken de bewoners de gemeente om maatregelen te treffen. AT5 maakte vorig jaar al een reportage, maar ook dat mocht niet baten. De buurt heeft daarom nu maar besloten om zelf maatregelen te treffen door het plaatsen van een hek. De zevenduizend euro die daarmee gepaard gaat, betalen ze uit eigen zak. De gemeente betaalt volgens de bewoners geen cent.

"Het is niet zo dat ze het niet snappen", aldus Braas. "Ze begrijpen dat als er een kind invalt, dat zou ik ook doodeng vinden. Toch maken ze er kennelijk geen geld voor vrij." Wermink: "Waar wachten we nog op? Er liggen nu zeventien katten in de sloot en straks is het een kind."