Een wereldprimeur in het Van Gogh Museum. Daar werden vrijdagavond de eerste twintig minuten van de animatiefilm 'Loving Vincent' vertoond, over de laatste dagen van het leven van Vincent van Gogh. Voor de film werd elke beeld, frame voor frame, geschilderd.

Maar liefst 115 schilders werkten mee aan de productie van de Britse Oscar-winnende animatieregisseur Hugh Welchman. "Dit is de allereerste geschilderde lange animatiefilm. We hebben zestigduizend verschillende frames, bestaande uit schilderijen. Het laatste schilderij is vorige week afgemaakt", zegt regisseur Hugh Welchman.

De schilders werkten moesten zich de stijl Van Gogh moesten aan zien te meten, want de scenes zijn gebaseerd op zijn beroemde schilderijen. "We komen nooit zó dichtbij. We proberen het altijd. maar we zijn nooit echte Van Goghs, hij was uniek", zegt schilder Marlena Jopyk Misiak. Setareh Goodarzi: "We hebben ons best gedaan, maar natuurlijk zijn de originele werken de echte werken."

Laatste dagen

Het eerste idee van Welchman besloeg Van Gogh's hele leven. Maar met deze filmstijl was dat naar eigen zeggen een 80-jarige productie geworden, daarom is besloten in te zoomen op de laatste dagen en de dood van van Gogh.

"Het is een soort film noir", zegt Welchman. "Het is een detectiveverhaal over de mysterieuze laatste dagen in zijn leven in Auvers. Armand Roulin, onze hoofdpersoon gespeeld door Douglad Booth, gaat naar naar Auvers om te ontrafelen wat er met Vincent is gebeurd. En iedereen heeft er een ander verhaal."

Volgens Goodarzi zegt de film veel over het leven van Van Gogh. "Al het harde werk dat de schilders hebben geleverd aan het maken van de film is een soort ode aan al het harde werk dat Van Gogh zijn hele leven deed."