Stadsdeel Oost doet weer een nieuwe poging om alcoholisten uit het Oosterpark te weren. De overlastgevende drinkers bezorgen het stadsdeel al jaren problemen.

De tot op heden genomen maatregelen hadden maar weinig succes. Met een alcoholverbod, dat ook in de winter van toepassing is, én begeleiding naar zorg en een dagbesteding doet het stadsdeel nu een nieuwe poging.

De circa vijftig probleemdrinkers zijn al vroeg op hun plekjes in het park te vinden. Veel parkbezoekers storen zich mateloos aan hen.

"Ze geven veel overlast en er wordt drugs verkocht", stelt een bezoeker. "Lawaai maken, roken, sigaretten, spuitjes. Er komen kinderen in het park en gezinnen om te spelen. Dan zie je flessen bier", aldus een ander.

Sfeer

Al in 2010 ondervond AT5 aan den lijve dat de sfeer in het park gespannen is. Een interview werd door de drinkers in het park onderbroken.

Sindsdien heeft het stadsdeel diverse pogingen gedaan om de alcoholisten met onder meer een alcoholverbod uit het park te krijgen, maar dat bleek niet echt te werken. De overlast verplaatste zich simpelweg.

Problemen Oosterpark
Problemen Oosterpark

Vondelpark

Volgens stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel gaat het nieuwe plan wel werken. "Dat alcoholverbod werd toen in de zomer ingevoerd, dat is een heel andere periode." Toch zijn de alcoholisten ook dit keer weer van plan om elders te drinken. "Maakt mij niet uit. Ik kan ook naar het Flevopark of het Vondelpark", aldus een van hen.

Manuel denkt toch dat de nieuwe aanpak zal werken. "We hebben nu een plan van aanpak waarbij een zorgtraject wordt aangeboden aan de mensen uit die groep. Dat krijgen ze ook aangeboden als ze het park verlaten."