Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) vraagt de minister van Veiligheid en Justitie om opheldering over de aanhouding van een bejaarde Marokkaanse man. Hij werd opgepakt op het Hagendoornplein in Noord.

Op beelden was gisteravond te zien hoe de 84-jarige man door meerdere agenten geboeid wordt afgevoerd in een politiebus. Volgens de kleindochter van de man werd hij aangehouden omdat hij aan de verkeerde kant van de weg fietste.

Marcouch wil van minister Ard van der Steur onder meer weten waarom de man geboeid moest worden. "Waren er feiten of omstandigheden die dit redelijkerwijs vereisten met het oog op gevaar voor ontvluchting, dan wel met het oog op enig gevaar?"

Persoonlijke excuses

Ook vraagt Marcouch of de politiemensen door hun leidinggevenden op de actie zijn aangesproken, of ze persoonlijk excuses hebben aangeboden en of de minister de aanhouding ook "buiten alle propories en beschamend" vindt.

De politie bood gisteravond op Facebook al excuses aan voor de actie. De man zou zich niet hebben kunnen identificeren en een verwarde indruk hebben gemaakt.