Verlaten Amsterdamse straten zonder toeristen of winkelende mensen. Het is met de drukte in de stad bijna niet meer voor te stellen. Maar fotograaf Hugo Lingeman kreeg het toch voor elkaar om foto's te maken van volledig verlaten straten. Hij bundelde de foto's in zijn boek 'Het is stil op straat'.

"Het is altijd druk, behalve als je 's morgens heel vroeg opstaat en dat heb ik dus van de zomer heel veel gedaan. En dan het liefst in de weekenden en Pinksteren, Pasen, Hemelvaart. Dat zijn dan prima dagen. Als je heel vroeg op pad gaat is het nog best stil in de stad", legt Lingeman uit.

Op sommige plekken is het zo druk dat de stilte letterlijk niet in één foto te vangen valt. "Er zijn van die plekken geweest zoals de Dam waar het gewoon niet lukt. Daar is het zo druk daar loopt iemand of rijdt een tram. Dan maak ik een aantal foto's vlak na elkaar op statief en dan gebruik ik strips uit de verschillende lagen die wel helemaal leeg is."

De foto's benadrukken de drukte in de stad nog meer, volgens de fotograaf. "Als je dan het boek maakt en ziet hoe leeg het is en je leest hoe idioot druk iedereen het ervaart, dan is de combinatie gemaakt. Maar het was niet een vooropgezet plan. Het is een document van de stad 2016 . Ik bedacht me ook hoe moeilijk het is om zo'n boek weer te maken want ik heb het exponentieel drukker zien worden."

Fotograaf bundelt foto's van lege stad
Fotograaf bundelt foto's van lege stad