Asbest, een giftige stof in oude verf en betonrot heeft de verbouwing van metrostation Gaasperplas voor onbepaalde tijd vertraagd. 

Het station had dit weekend al in gebruik moeten zijn, maar reizigers zijn voorlopig nog op een pendelbus aangewezen. De renovatie is onderdeel van een grootscheepse opknapbeurt van zestien metrostations.

"Op het dak zijn we bezig met het verwijderen en nieuw aanbrengen van de dakbedekking. Daar bleek ook nog asbest te zitten, dat kost extra", legt woordvoerder Michiel Jonker uit. Volgens Jonker is de asbest niet onveilig voor de buurt. 'Het wordt op een gecontroleerde manier verwijderd.' Het station is tijdens de werkzaamheden volledig gesloten, omdat het maar één toegang heeft.

Het metrostation moet uiteindelijk op het al gerenoveerde station Holendrecht gaan lijken. Daarvoor wordt de toplaag van het bestaande beton weggespoten, maar daar bleek betonrot in te zitten. Ook bleek bij de bouw in de jaren '70 chroom-6-verf gebruikt te zijn. 'Dat is een soort giftige verf tegen roest. Dat werd in die tijd veel gebruikt, maar daar moet je extra maatregelen voor nemen.'

Jonker geeft toe dat vertragingen bij metrowerkzaamheden hem niet vreemd zijn. "Dat is iets wat je meemaakt bij dit soort grootschalige projecten. Het is niet om het te bagatelliseren, het blijft vervelend voor de reizigers. Hij weet niet wanneer de werkzaamheden kunnen worden afgerond. 'Dat is niet duidelijk. Het kan over een paar weken zijn, we gaan het nu bekijken."