Van Gogh's Zonnebloemen koop je voor vier tientjes op het Museumplein. En dat kan dankzij het harde werk van duizenden Chinese schilders.

Over hen maakten twee regisseurs een documentaire die zondagavond op het IDFA in première gaat.

De replica's worden gemaakt door schilders in het Chinese dorpje Dafen, vlakbij Hong Kong. "In dit dorp willen de schilders bekende werken namaken, zoals de Mona Lisa en schilderijen van Van Gogh. Zo'n 2000 schilders maken Van Gogh's na omdat ze daar van houden en omdat er veel bestellingen uit het buitenland komen", zegt regisseur Yu Haibo.

Eén van de hoofdpersonen in de documentaire is Van Gogh replicaschilder Xiaoyong Zhao. Hij voelt een sterke band met de schilder en daarom reist hij naar het Van Gogh Museum. Maar Xiaoyong komt nog bekender werk tegen op het Museumplein. "Dat is de zaak van mijn klant. Dat zijn mijn schilderijen. Al mijn werk hangt daar."

Replicaschilder

De tweede regisseur van de documentaire, Kiki Tianqi Yu, vertelt over de replicaschilder: "Het meest ontroerd raakte hij toen hij een originele Van Gogh zag. Maar ook dat er, net als vandaag, zoveel mensen hier in de rij staan om Van Gogh's werk te zien. Dat inspireerde hem."

Sinds zijn bezoek is hij dan ook eigen werk gaan maken en legt hij het schildersbestaan in Dafen vast. Maar kopiëren doet hij ook nog steeds, tot grote tevredenheid van z'n klant op het Museumplein. "Wereldeconomie hè, we moeten elkaar helpen. Heel veel komt uit China, je kleren ook, dus waarom de kunst niet?"

Documentaire over Van Gogh-replica's in première
Documentaire over Van Gogh-replica's in première