Gemeente Amsterdam sluit 211 illegale hotels

De gemeente heeft tot nu toe 211 illegale 'hotels' gesloten in de stad. Er zijn 141 boetes uitgedeeld met een totale waarde van twee miljoen euro.

"We hebben nog nooit zoveel hotelappartementen gesloten, dit jaar lijkt het een stijging te zijn van dertig tot veertig procent ten opzichte van vorig jaar", zegt wethouder Laurens Ivens (Wonen) tegen De Telegraaf. Vorig jaar werden er 167 hotels gesloten.

"Dit zijn woningen waarbij het lijkt alsof er gewoon iemand woont, maar die in de praktijk aan meer dan vier mensen per nacht worden verhuurd, soms het hele jaar door. Dat is tegen de regels", voegt Ivens toe. Het gaat dan bijvoorbeeld om verhuur via Airbnb. Verhuur via dat soort sites is toegestaan, maar voor maximaal vier personen tegelijk en voor zestig nachten per jaar. 

De investeringen voor extra handhaving zijn, door de boetes, alweer terugverdiend. Ivens wil niet per se meer handhavingsbudget. "Wij wachten op de minister die een meldplicht voor verhuurders kan afdwingen. Als dat geregeld is, gaat het enorm helpen bij de bestrijding van overlast." De Tweede Kamer heeft eerder al ingestemd met de meldplicht. Ivens wacht nu op duidelijkheid van het Rijk.

Tip de redactie