'Later beginnen met werken is maar deels oplossing fileprobleem'

Amsterdamse automobilisten staan de afgelopen tijd weer vaker en langer in de file. Zo stond gisteren nog bijna de hele ring A10 muurvast en waarschuwde de Verkeers Informatiedienst donderdag wederom voor veel files.

Is er, op de korte termijn, iets te doen aan de file-ellende rondom de stad? Volgens D66-raadslid Bart Vink wel. "Je kunt proberen mensen die later kúnnen beginnen ook later te laten starten. Scholen kunnen lestijden aanpassen en bedrijven kunnen meer rekening gaan houden met hun werktijden."

Volgens andere partijen in de gemeenteraad is dit een serieuze optie. Wethouder Pieter Litjens (Verkeer) kreeg dit eer al van meerdere raadsleden te horen. Hij gaf aan zeker om de tafel te gaan met het bedrijfsleven om de mogelijkheden hiertoe te bespreken. Maar volgens verkeerseconoom Erik Verhoef is dit middel slechts deels een oplossing.

Beleid

"Je zit met het zogenaamde prisoner's dillemma", vertelt Verhoef. "Dat betekent in dit geval dat het voor werkgevers gunstig is als ándere werkgevers de werktijden aanpassen. Dus ik denk dat je dit soort initiatieven moet ondersteunen met beleid wat het aantrekkelijk maakt, en houdt, om dit te doen."

Dat beleid kan volgens D66 bestaan in de vorm van kilometerheffing. Wie meer rijdt, tijdens drukke uren, betaalt meer. Maar volgens Verhoef is een andere vorm van prijsprikkels dan de kilometerheffing misschien nog effectiever. Uit proeven blijkt namelijk dat het belonen van automobilisten, als ze buiten de spits blijven, beter werkt.

"Dan moet je denken aan drie tot vier euro per keer, maar dat verschilt van project tot project natuurlijk. Voor iedereen zijn er wel dagen waarop het aantrekkelijk is om eerst even thuis op te starten, of juist wat eerder naar het werk te gaan. Zo'n beloning kan die mensen nét over de streep trekken."

Bekijk video:

 

Tip de redactie