'De aanhouding was één grote chaos'

De 25-jarige politieman die in de zomer van 2014 de 28-jarige Marvin G. neerschoot in Amsterdam-Zuidoost, is zwaar onder de indruk van de zaak.

"Ik vind het heel heftig dat ik hier zit. Ik ben agent en het is mijn werk om burgers te helpen. Het doet mij heel veel", vertelde hij dinsdagmorgen in de rechtszaal.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de agent van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij Gambier op 3 augustus 2014 door hem in zijn been te schieten bij een aanhouding.

Noodhulpdienst

Die zondagochtend zit de politieman samen met een collega op de noodhulpdienst als er een melding van een ruzie in een woning aan de Bijlmerdreef binnenkomt. "We kregen van de meldkamer toestemming om met twee auto's met zwaailichten en sirens erop af te gaan."

In het huis wonen de moeder en de stiefvader van de 28-jarige Marvin. Uit de melding blijkt dat de zoon des huizes die ochtend door het lint zou gaan. Hij is in het verleden betrokken geweest bij een aantal geweldsincidenten. Bovendien blijkt hij nog een boete van 115 euro open te hebben staan, waar hij direct voor mag worden aangehouden.

Als de agent en zijn collega bij de woning aankomen, blijkt Marvin al gevlogen. Er lijkt weinig meer aan de hand te zijn en de moeder wil geen aangifte doen. Korte tijd later ziet de politieman Marvin lopen op het Anton de Komplein. Hij herkent hem aan de hand van het doorgegeven signalement. "De verdachte reageerde direct recalcitrant toen ik hem staande hield. Ik vroeg hem om zijn identiteitsbewijs, maar dat wilde hij niet geven. Daarop besloot ik hem aan te houden."

Chaotisch

Maar de arrestatie verloopt chaotisch. "De verdachte liet blijken dat hij het niet eens was met de aanhouding. Hij probeerde weg te lopen. Ik heb hem gewaarschuwd dat hij moest meewerken en dat we anders geweld zouden gebruiken."

Op dat moment zijn vier politieagenten bezig om G. te arresteren. "Ik pakte een van zijn handen, een collega de andere hand. Toen escaleerde de situatie. Ik probeerde met alle kracht hem vast te houden, maar hij was veel sterker. Het werd een worsteling en ik ging naar de grond. Ik zag collega's door de rondte vliegen. G. sloeg en schopte om zich heen. Het was een grote chaos", verklaart de agent.

Pepperspray

Via de portofoon vragen de agenten om assistenstie. "Ik heb geprobeerd om zijn benen bij elkaar te houden om hem onder controle te krijgen. We lagen met z'n vieren op hem, maar hij was gewoon te sterk. Een collega schreeuwde: 'pepperspray! Pepperspray! Ik voelde de nevel op mijn wang branden. Toen wist ik dat de pepperspray gebruikt was. Maar het had geen effect. Hij gaf zich niet over. De verdachte bleef zich verzetten."

De politieman verklaart dat hij zag hoe G. een van zijn collega's in haar knieholte trapte. "Ze viel op haar achterhoofd. Ik vreesde op dat moment voor letsel bij mezelf en mijn collega's. Ik keek de verdachte aan en ik waarschuwde hem: 'staan blijven, of ik schiet! In een split second besloot ik één keer op zijn benen te schieten. Ik heb toen geschreeuwd dat hij moest gaan liggen. Dat deed hij, waarop we hem konden aanhouden."

Liggen

De kogel komt via het linkerbeen in zijn rechterenkel terechtkomt. Marvin verklaart dat hij op de grond ligt als hij wordt neergeschoten. Maar de agent spreekt dat tegen: 'ik kan niet verklaren hoe die kogel in beide benen terecht is gekomen, maar ik weet zeker dat de verdachte stond toen ik schoot. Honderd procent. Ik ga niet op een liggende verdachte schieten."

Laten gaan

Op de vraag van de rechter of de politieman anders had kunnen handelen, antwoordt de agent: "achteraf had ik de regie moeten nemen en de verdachte moeten laten gaan. Dit was het niet waard. Ik vind het ook heel erg voor meneer dat hij er nog steeds last van heeft."

Tip de redactie