Demonstrant gearresteerd om bordje 'Erdogan Terrorista'

Bij de manifestatie in Amsterdam tegen het beleid van de Turkse president Erdogan dit weekend is één demonstrant opgepakt omdat hij een bordje toonde met daarop de tekst 'Erdogan Terrorista'.

De fracties van GroenLinks, PvdA, VVD, D66 en de SP willen van burgemeester Van der Laan weten waarom dit gebeurd is. Volgens de agenten werd de demonstrant opgepakt wegens belediging en gebeurde dit op last van de burgemeester. 

Gemeenteraadsleden Rutger Groot Wassink, Peter Kwint, Marjolein Moorman, Dilan Yesilgöz en Jan Paternotte willen nu van Van der Laan weten 'in hoeverre en op welke grond een uiting als de bovenstaande reden tot aanhouding is en hoe dit zich verhoudt tot de vrijheid van meningsuiting.'

Tijdens de demonstratie werden zaterdag acht mensen opgepakt, Drie mensen werden opgepakt voor het mishandelen van agenten. Andere aanhoudingen werden verricht vanwege belediging, het plegen van openlijk geweld en vechten op straat. Het is niet duidelijk of alle aangehouden mensen ook deelnamen aan het protest. Politieagenten en de ME waren in groten getale aanwezig om de demonstratie te begeleiden.

Tip de redactie