Buurt herkent zich niet meer in Beukenplein

Sommige buurten in de stad veranderen dusdanig, dat een deel van de bewoners zich er niet meer thuis voelt. Dit concludeert stadssocioloog Döske van der Wilk na jaren onderzoek.

Van der Wilk nam onder meer het Beukenplein in Oost onder loep. "Er is heel veel ruimte gegeven aan terrassen, dat is een soort uiting van die hoogwaardige horeca die hier op het plein is aangetrokken. En die zijn over het algemeen voor mensen met een beter inkomen."

En niet alleen de komst van de kroegen zorgt voor een afname van belangstelling uit de buurt voor het plein. "Er stonden in de vier hoeken in totaal acht banken die intensief werden gebruikt door bepaalde groepen. Zij hebben nu nauwelijks plek, zij voelen zich niet zo aangetrokken tot dit soort horecagelegenheden."

Het is een ontwikkeling die, zoals Van der Wilk aangeeft, niet bij iedereen als iets positiefs wordt gezien. En ze denkt dat er op beleidsniveau ook bewust voor gekozen wordt. "De concentratie van bijvoorbeeld koffiehuizen en kebabzaken wordt geproblematiseerd. Dat zie je ook in de Eerste Oosterparkstraat. Maar de concentratie van dit soort type horecagelegenheden wordt dan weer als oké gezien."

En het is niet alleen op het Beukenplein waar dit gebeurt, stelt Van der Wilk. "Je zou kunnen zeggen, we kunnen de openbare ruimte niet voor iedereen aantrekkelijk inrichten. Maar je ziet dit proces op heel veel plekken in Amsterdam. Bijvoorbeeld de Javastraat, in bekende winkelstraten gebeurt het op dezelfde manier. Het is niet alleen hier."

Bekijk het interview:

Tip de redactie