Amsterdam herbergt enkele ernstig bedreigde diersoorten

Het WNF luidde vorige week de noodklok: steeds meer wilde diersoorten op aarde worden met uitsterven bedreigd. Niet een mededeling waar een gemiddelde Amsterdammer van schrikt, maar de stad herbergt ook een paar unieke soorten.

De gemiddelde voorbijganger zal er bij de Amstelsluis niet direct bij stilstaan maar langs de kade bestaat een vorm van leven die er straks misschien niet meer is.

Stadsecoloog Geert Timmermans legt uit: "Dit is het leefgebied van de rivierdonderpad. En langs de wallenkant groeien verschillende varens, en ook groenstelen. Eigenlijk de enige plek in Amsterdam waar je die groensteel kan vinden."

Het zijn twee voorbeelden uit de lijst van twintig plant- en diersoorten in de regio die uiterst zeldzaam zijn. "Zo is er ook de Noordse woelmuis. Die komt in Waterland voor en nog op twee andere plekken in Nederland, maar als die daar dus uitsterft dan is ie echt ook verdwenen van deze aarde. Dan is hij echt uitgestorven", vertelt Timmermans. 

En om dat te voorkomen is er in Amsterdam een speciaal beleid van kracht om het voortbestaan van al deze bijzondere stadsplanten en dieren kunnen te waarborgen.

"De planten zijn beschermd, we hebben plekken beschermd waar ze groeien. Bij restauratie zorgen we ervoor dat die plekken intact blijven. Dus op die manier zorgen wij ervoor dat die planten en dieren voor de stad behouden blijven."

Bekijk de video:

Tip de redactie