Burgemeester over Trump: 'Ik was wel verrast'

Burgemeester Eberhard van der Laan hoorde pas 's ochtends van de winst van Trump vertelde hij vanavond op AT5."Ik ben gewoon naar bed gegaan en ik werd om 6:30 wakker met een enorme reeks appjes van mensen die wel aan het kijken waren en met elkaar bezig waren."

Van der Laan zei deze keer niet wakker te zijn gebleven: "Ik ging slapen met het idee dat Clinton zou winnen, dus ik had ook niet veel onrust. Ik was wel verrast, maar uiteindelijk was ik nog meer verrast over al die mensen die verrast waren. Dit zijn gewoon verkiezingen waarbij dit kan gebeuren. We hebben toch wel geleerd dat je peilingen een beetje moet wantrouwen."

Van der Laan doelde daarmee op bijvoorbeeld Brexit en recente verkiezingsuitslagen in Nederland: "We hebben ook geleerd dat in peilingen bepaalde geluiden minder naar voren komen dan in het echt. We moeten ook weer niet zo heel erg verrast doen. Maar ik hoor bij de mensen die zeggen, nou ik vind het jammer."

Thuisblijvers
De burgemeester benadrukte dat ook in Amsterdam bijna de helft van de mensen bij de laatste verkiezingen niet op kwam dagen: "Ik heb wel eens begrepen van een socioloog, er zijn drie fases op weg naar de opstand. De eerste fase is dat mensen extreem gaan stemmen, de volgende fase gaan ze niet stemmen en de fase daarna wordt bij wijze van spreken oproer. En dit is een stad waarbij we dan weinig extreme stemmers hebben maar de helft van de mensen gaat niet stemmen. Wat die helft vindt en waarom die niet gaat stemmen, dat geeft beslist te denken."

Verliezers
Amsterdam heeft de afgelopen jaren flink geprofiteerd van de globalisering, maar moet daarbij de ogen niet sluiten voor de nadelen hier van: "Nederland en heel veel andere landen kennen ook verliezers van de globalisering. Dat zijn onder andere veel stemmers op Trump, die waren hun banen kwijtgeraakt in de autofabrieken. En die verliezers kijken heel anders naar het internationale en met die mensen moeten we niet de aansluiting verliezen."

Volgens Van der Laan helpt het om in ieder geval in contact te blijven: "Je moet met mensen praten, je ziet dan de enorme jeugdwerkeloosheid of waar mensen bijna allemaal in de schuldsanering zitten. En die buurten zijn er wel in Amsterdam, helaas."

Tip de redactie