Linkse partijen willen bewaartermijn camerabeelden niet verlengen

D66, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren willen niet dat de termijn om camerabeelden te bewaren wordt verlengd naar 28 dagen. Nu is dit nog tien dagen. Het verzet van de linkse partijen schoot burgemeester Van der Laan in het verkeerde keelgat.

De bewaartermijn voor het bewaren van camerabeelden is landelijk al 28 dagen. De politie gebruikt de beelden vaak bij bijvoorbeeld liquidaties of aanrandingen.

"Soms denk je dat een vluchtende dader via straat A is weggereden, maar kom je er pas na langere tijd achter dat het via straat B was. Dan is het handig als die beelden niet vernietigd zijn", zei de burgemeester in de raad. 'Als we hier ook maar één liquidatiepoging door oplossen is het gerechtvaardigd de beelden langer te bewaren.'

Sukkels

Volgens D66, SP en GroenLinks moeten experts uitleggen waarom het van belang is dat de politie de camerabeelden langer kan opvragen, zo schrijft De Telegraaf. De linkse partijen zijn bang dat privacyschending op de loer ligt.

Maar Van der Laan heeft daar geen boodschap aan. "Ik ben bang dat ik dit niet kan uitleggen aan de Amsterdammers. We kunnen een strafbaar feit oplossen met deze technische mogelijkheden. We zijn sukkels als we deze mogelijkheid laten liggen."

Tip de redactie