Het lijkt er steeds meer op dat er een barbecueverbod komt in het Vondelpark. Een meerderheid van de partijen in de bestuurscommissie Amsterdam-Zuid is voorstander van zo'n verbod.

Na elke mooie zomerdag in het Vondelpark laait de discussie over het verbieden van barbecueën in het park weer op. De vele honderden barbecueënde parkbezoekers zorgen voor veel rommel en overlast. 

Tot 2011 kon overal in het park worden gebarbecued. Daarna werden speciale barbecuevelden aangewezen. Na klachten van omwonenden kregen ook een aantal van die veldjes een barbecueverbod. Maar dat gaat de VVD in Zuid niet ver genoeg. 

"Gezien de toegenomen drukte in de stad en de flinke handhavingskosten van de huidige barbecuesituatie kan deze capaciteit elders beter worden ingezet. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een barbecueverbod het beste resultaat voor park, bezoekers, omwonenden en handhaving heeft", zegt VVD'er Daan Wijnants over zo'n verbod.

Meerderheid

Het voorstel van de VVD voor een barbecueverbod werd gisteravond besproken in de bestuurscommissie in Zuid. Daar bleek een meerderheid van de partijen positief. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel komt nu met een uitgewerkt voorstel.

Dat wordt in december besproken, en dan zal er ook over worden gestemd. Het barbecueverbod zal, als het doorgaat, begin 2017 ingaan, ruim voordat het nieuwe barbecueseizoen begint. Bij overtreding kan je dan een boete krijgen van 90 euro.