Het is nog de vraag of de bezuiniging op bouwspeelplaats Het Landje in het Rembrandtpark wordt afgeblazen. Als het aan stadsdeel Nieuw-West ligt wel, maar er is nog geen akkoord met de centrale stad.

Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud gaf vanavond tijdens een vergadering op het stadsdeelkantoor aan dat Het Landje door een fout van zijn ambtenaren op de bezuinigingslijst is terechtgekomen. De bouwspeelplaats stond op de lijst met kinderboerderijen waarop bezuinigd ging worden, terwijl het geen kinderboerderij is.

Het totale bedrag dat Nieuw-West moet bezuinigen is onlangs van ongeveer twee naar een miljoen euro gegaan. Als het aan Baâdoud ligt, zijn de bezuinigingen op de kinderboerderijen én Het Landje daarmee van de baan. Maar uiteindelijk gaat de gemeenteraad daarover. 'Wij krijgen geld om boodschappen te doen en moeten daarna een boodschappenbriefje inleveren', aldus Baâdoud.

De stadsdeelvoorzitter gaf aan dat er meerdere gesprekken met de verantwoordelijk wethouder waren gevoerd, maar dat hij nog geen garantie heeft dat de gemeenteraad Het Landje en de kinderboerderijen in het stadsdeel gaat sparen. 'Ik doe een oproep aan de leden van de bestuurscommissie om hun fractieleden in de stad te motiveren en corrigeren.'

Stadsdeelbestuurder Ronald Mauer was op het stadhuis geweest en had daar naar eigen zeggen een "lastig gesprek" gevoerd. 'Ze willen daar het bouwwerk van de bezuinigingen intact laten. We kunnen het vanavond niet veranderen.' Ook hij hoopt dat politici uit Nieuw-West hun partijgenoten in de gemeenteraad kunnen overtuigen.

Spandoeken

Bij de vergadering op het stadsdeelkantoor waren tientallen kinderen van Het Landje aanwezig. Ze hadden zelfgemaakte spandoeken bij zich, waaronder onder stond "de gemeente is dom" en "blijf van de hutten af". 

Rond 21.00 uur waren de besprekingen over Het Landje in het stadsdeelkantoor afgelopen. 'Dan denk ik dat het dat het nu tijd is dat de kinderen naar bed gaan', zei Baâdoud om 21.00  uur tegen de aanwezigen op de publieke tribune. 'Wij gaan echt ons best doen.'

De gemeenteraad neemt morgen een besluit over de nieuwe bezuinigingslijst die Nieuw-West voorstelt. Als de bezuiniging op Het Landje niet wordt teruggedraaid, moet de bouwspeelplaats de deuren sluiten omdat de beheerders niet betaald kunnen worden.