Coffeeshops in Amsterdam die worden beschoten worden in de toekomst niet langer direct drie maanden gesloten. Dat heeft burgemeester Van der Laan woensdag bekendgemaakt.

Nu is het beleid dat coffeeshops nadat ze worden beschoten voor drie maanden dicht moeten. Die periode gaat terug naar een week. Coffeeshops moeten dan wel aan strenge eisen voldoen. Zo moeten ze verklaren maatregelen te treffen, zoals het installeren van een camerasysteem na een schietpartij, en zijn ze verplicht 'relevante informatie' te delen met de politie.

De komende dagen ontvangen alle 174 coffeeshops in Amsterdam een brief waarin ze wordt gevraagd een verklaring te ondertekenen. Voor exploitanten die de verklaring niet tekenen blijft het huidige beleid van kracht.

Lees ook: Beveiliger coffeeshop: 'Burgemeester maakt het aantrekkelijk om te schieten'

Het strenge sluitingsbeleid van de gemeente was niet onomstreden. Tegenstanders redeneerden dat het beleid juist méér beschietingen uitlokte. Zo zou het "een makkelijke manier zijn om concurrenten uit te schakelen".

Beschietingen

Sinds oktober vorig jaar werden elf coffeeshops en een restaurant dat naast een coffeeshop gevestigd zit onder vuur genomen. Twee coffeeshops werden zelfs twee keer beschoten. De eigenaren zeggen in alle gevallen niet te weten waarom hun coffeeshops het doelwit waren. Er zit tot nu toe één verdachte vast in het onderzoek naar de beschietingen.

Lees ook: 'Logisch dat je beschoten coffeeshop sluit en gedegen onderzoek doet'