Bijna iedereen in De Melkweg wist het aan het begin van de avond zeker: Hillary Clinton wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. Maar toen rond 2.00 uur duidelijk werd dat niet Clinton, maar Donald Trump de beste papieren had om de verkiezingsrace te winnen, was het ongeloof groot.

Honderden politieke junkies waren afgekomen op de President's Night in De Melkweg om gezamenlijk naar de uitslagen te kijken en te luisteren naar tientallen Amerika-deskundigen. En die waren er aan het begin van de avond van overtuigd dat Clinton het wel zou winnen. Journalist Eelco Bosch van Rosenthal: "Het probleem van Trump is dat hij van alle swingstates er drie moet winnen en in de meeste staat hij achter. Ik zie dat niet gebeuren."

Maar rond 2.00 uur keerde het sentiment. De belangrijke swingstate Florida leek naar Trump te gaan en zelfs staten waarvan gedacht werd dat Clinton ze wel zou winnen, zoals Michigan en Wisconsin, kleurden steeds meer 'Republikeins rood'. Amerika-deskundige Sofie van Enk kon de spanning nauwelijks aan: "Ik heb het eigenlijk koud, ik ben moe en ik moet plassen, maar ik durf niet weg te gaan want het is serieus zo spannend." Maar niet elke bezoeker wilde het nog geloven: "Ja, helaas, maar er zijn ook nog heel veel exit-polls niet binnen."

Brexit-gevoel

Met het toenemen van de winstkansen van Trump daalde ook de feestvreugde in de vooral met Clinton-aanhangers gevulde Melkweg. Sofie van Enk: "Ik kreeg een appje van een vriendin uit Amerika, die zei: 'Ik ga slapen, ik ben er klaar mee.' Of die vriendin lekker wakker wordt morgenochtend kunnen we echt niet garanderen." 

Hoewel veel bezoekers huiswaarts keerden, bleven sommigen toch nog achter in De Melkweg om de race te volgen: "Ik heb absoluut een Brexit-gevoel, dat is ook de reden dat ik niet naar bed ga. Ik wil niet wakker worden met het gevoel dat ik denk dat Hillary heeft gewonnen, en dat dat niet waar blijkt te zijn."

Video: Reacties Melkweg op overwinning Trump

Deelnemers Election Night in Melkweg vol ongeloof
Deelnemers Election Night in Melkweg vol ongeloof