Amsterdam Zeeburg krijgt er flink wat hoogbouw bij. De Sluisbuurt moet, als het aan het college van b & w ligt, 28 hoge torens krijgen. Waarvan de hoogste bijna 150 meter wordt.

Dit staat te lezen in het stedenbouwkundig plan voor de Sluisbuurt dat het college gisteren heeft vrijgegeven. Elf nieuwe torens zouden een hoogte van 30 tot 40 meter moeten krijgen, elf torens worden 40 tot 80 meter hoog en zes torens bereiken een hoogte tussen de 80 en 143 meter. De hoogste torens zijn, volgens de gemeente, 'te vergelijken met een slanke versie van de Rembrandttoren.'

Lees ook: Indrukwekkende beelden: skyline Amsterdam verandert door hoogbouw

De hoogste torens staan in het noorden van het gebied en worden uit elkaar geplaatst zodat de skyline 'transparant en indrukwekkend is', vervolgt de gemeente. Vanuit de binnenstad zullen de torens niet of nauwelijks te zien zijn. Al met al moeten de torens straks 5.500 woningen opleveren. 30 procent van deze woningen wordt sociale huur, de rest vrije sector.

Lees ook: De skyline verandert: Amsterdam in 2018

Plannen ter inspraak
Of het plan precies op deze manier wordt uitgevoerd, is nog niet bekend. De plannen liggen nog tot 22 december 'ter inspraak'. Maar wethouder Eric van der Burg (Ruimtelijke Ordening) is in ieder geval enthousiast: "Amsterdam groeit binnen de bestaande stadsgrenzen. We hebben afgesproken om gebieden zoals landelijk Noord ook echt landelijk te houden en daar niet te bouwen. Dit betekent dat we op andere plekken gaan verdichten en de hoogte in gaan. Naast stedelijk wordt de Sluisbuurt ook een prachtige locatie met veel water waar fietsers en voetgangers centraal staan."

Vanaf 2018 moet er in de Sluisbuurt gebouwd worden.