De Amsterdamse fractie van de VVD heeft vraagtekens gezet bij de uitspraken van wethouder Kajsa Ollongren. De wethouder wil cruisetoeristen weren uit de binnenstad vanwege de drukte.

Daarom moet de Passenger Terminal Amsterdam binnen vijf tot tien jaar de stad uit. Soms is het nodig nee te zeggen, zei de wethouder van Economie vorige week in haar speech tijdens het jaarlijkse Havendebat in het Bimhuis. Tot ergernis van de VVD.

Lees ook: Cruiseterminal PTA binnen 5 tot 10 jaar weg uit de binnenstad

De partij geeft aan het niet eens te zijn met dit plan. VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok: "Cruisetoeristen overnachten op hun schip, lopen niet lallend over de Wallen en urineren ook niet in portieken. Wat ze wel doen is veel geld besteden in de stad'. Het is 'van de zotte' dat juist de cruisetoeristen geweerd gaan worden, schrijft Ruigrok. "Daarom vragen we de wethouder om opheldering"

Omzet

Er zijn meer tegenstanders van het plan. Rene Kouwenberg, directeur van PTA, is niet blij met het besluit. "Het zal beslist veel omzet schelen als je de terminal hier weghaalt. Onze passagiers zijn vooral 50-plussers die een dag of twee dagen Amsterdam aandoen", zegt Kouwenberg. "Ze gaan de stad in, en niet alleen voor een pizzapunt en een sleutelhanger. Ik weet bijvoorbeeld dat De Bijenkorf blij met ze is."