Een door KLM verstuurde brief over strubbelingen tussen de luchtvaartmaatschappij en het cabinepersoneel wordt massaal teruggestuurd door KLM-werknemers.

Dit meldt RTL Z zondag. RTL had inzage in een besloten Facebookgroep, waaruit blijkt dat veel KLM'ers gehoor geven aan de oproep van vakbond FNV de brief terug te sturen.

Overleden

Het personeel maakt zich vooral boos om het feit dat de brief is verstuurd naar een vorige maand overleden stewardess. 'KLM is haar in ieder geval nog niet vergeten', reageert haar man cynisch op de brief. Voor zover bekend is er ook een brief verstuurd naar het adres van één andere overleden werknemer. KLM stelt de fouten te betreuren en contact op te nemen met de nabestaanden om excuses te maken.

Boos

Gisteren reageerde vakbond FNV al boos op de brief, die volgens de bond 'een dreigend toontje heeft'. In de brief wordt uitgelegd waarom KLM in conflict is met een groot deel van het cabinepersoneel.


'Daarnaast wordt met een dreigend toontje aangegeven dat er vervolgstappen dreigen als de acties harder worden', stelt FNV. Volgens de vakbond gooit de KLM-directie extra olie op het vuur door het personeel in de brief weg te zetten als een simpele kostenpost in plaats van 'inkomsten-motor' van KLM.

Bezuinigingen

De luchtvaartmaatschappij en de bonden liggen met elkaar overhoop over een besluit minder cabinepersoneel in te zetten op sommige lange vluchten. Die ingreep werd zondag van kracht. De maatregel is volgens KLM noodzakelijk om de eigen doelstellingen voor verbetering van de productiviteit te halen, zolang de bonden niet bereid zijn te praten over een nieuwe cao.

Afgelopen zondag veroorzaakten werkonderbrekingen van stewards en stewardessen bij de luchtvaartmaatschappij al vertragingen op Schiphol. FNV roept op de brief retour te zenden aan operationeel directeur René de Groot.