De Belangenvereniging Horeca Leidsebuurt wil dat het Leidseplein wordt aangemerkt als drugsoverlastgebied. Al jaren hebben ondernemers op en rondom het plein veel last van nepdrugdealers.

Ruim een jaar geleden toonde AT5 al de problematiek van de nepdrugdealers rond het Leidseplein aan, maar nog steeds is er geen oplossing gevonden. Ondernemers pleiten er daarom voor dat het Leidseplein, net als de Wallen, wordt aangemerkt als drugsoverlastgebied. "Als ze dan gepakt worden zijn ze wat meer geld kwijt en kunnen ze een gebiedsverbod krijgen voor langere tijd", aldus Robert Domhof van de belangenvereniging.

Lees ook: Nepdrugdealers blijken hardnekkige veelplegers

Volgens VVD raadslid Dilan Yesilgoz is deze maatregel alleen niet voldoende. "Ik heb veel liever dat we ze veel harder raken in hun portemonnee en veel harder ook in de straffen. Dat we ze ook gevangenisstraffen kunnen geven." Ze wil met deskundigen uit binnen- en buitenland om de tafel om tot een gerichte oplossing te komen.

De Amsterdamse driehoek (Openbaar Ministerie, gemeente en politie) is in maart een nieuwe aanpak gestart waaronder een politieteam die extra let op nepdrugdealers. De uitkomsten van deze aanpak zullen binnenkort geëvalueerd worden.