De mogelijke komst van 320 woningen, bedoeld voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning en studenten, blijft voor onrust zorgen op IJburg.

In een ultieme poging om de burgemeester op andere gedachten te brengen hebben de bewoners een open brief geschreven.

Onrust

De plannen van de gemeente hebben voor veel onrust gezorgd op IJburg, zo blijkt uit de brief. "Gezinnen in aangrenzende koophuizen verlaten de buurt. De mensen in de aangrenzende sociale woningbouwblokken kunnen niet verhuizen en zijn woest." Inmiddels hebben ruim 700 IJburgers een petitie, waarin wordt gevraagd om een 'menselijke maat', ondertekend.

In de brief aan de burgemeester zegt de buurt dat door gemeentebeleid het evenwicht in de buurt al uiterst fragiel is. Dat zou onder meer komen omdat veel mensen van verschillende achtergronden en leefstijlen tot op blokniveau zijn gemengd en het feit dat de gemeente een groot aantal probleemgezinnen in de buurt heeft geplaatst.

Helpen

De buurt benadrukt dat de meeste bewoners vluchtelingen graag willen helpen. "Een plan met menselijke maat dat op een transparante wijze, met vertrouwen in de burgers van IJburg was besproken, zou zeker op draagvlak in de buurt hebben kunnen rekenen. Nu overheersen negatieve emoties het proces. Woede, achterdocht, machteloosheid en frustratie beheersen de gevoelens. Het is gewoon niet netjes dat omwonenden, veel gezinnen en ouderen, die hier ooit vol vertrouwen in de gemeente Amsterdam zijn gaan wonen weer met de lasten van de stad worden opgezadeld zonder zorgvuldige afweging, inpassing of betrokkenheid."

De omwonenden zeggen verder nog steeds vertrouwen in de burgemeester en het college te hebben. "Niemand kan geloven dat argumenten die wetenschappelijk zijn aangetoond genegeerd worden. Ons vertrouwen wordt wel erg op proef gesteld."

Bewonersavond

De brief is een noodkreet, schrijven de bewoners. Op 17 november wordt er een bewonersavond georganiseerd. Van der Laan is hiervoor uitgenodigd. Of hij ook daadwerkelijke komt is nog niet bekend.