Dat bewoners van de Haarlemmerstraat de Airbnb-verhuur uit de hand vinden lopen is bekend, maar ook in de retail is er sprake van kortstondig gebruik van de panden. Pop-up stores laten zich veel vaker zien in de buurt en het verloop van zaken is er hoog. Té hoog, vinden sommigen.

"Hier zat een leuk modewinkeltje. Dat liep hartstikke leuk. Huur gaat omhoog en hop eruit", zegt café-eigenaar Sandra Bonte. "Daar zit Bendorff outlet. Dat is nu dichtgetimmerd. Het is een outlet hier, een pop-up store daar. Er zijn gelukkig nog geen ketens."

"Maar er moet iets gebeuren met die huren, die zijn niet meer op te brengen voor een fatsoenlijke ondernemer. Dan wordt alles wat hier verkocht wordt te duur. Dan kopen de buurtbewoners niet meer, die gaan dan wel naar Noord. Dan blijf je toeristen houden. Dat is goed, maar buurtbewoners gaan weg."

Eddy Morreau, voorzitter van de ondernemersvereniging, bevestigt het beeld: "We hebben nu twee pop-up stores in de straat. Feitelijk is dat retail-Airbnb, want de mensen daar zijn er ook maar tijdelijk."

De ondernemersvereniging ziet het onder andere als hun taak om te bemiddelen tussen de ondernemers en de pandeigenaren. Maar uiteindelijk staan zij niet zo heel sterk als een eigenaar per dag of maand meer kan verdienen aan de verhuur, dan er voor lange termijn een ondernemer neer te zetten.

"Dat is ook het probleem. Op het moment dat we kijken wat we er onderaan de streep onderhouden dan is het niet te doen. Dat is het gewoon tot het moment dat het in zijn totaliteit gaat omslaan", zegt Morreau.

Bekijk de video hier:

Deze reportage is het vijfde deel van een vijfdelige reeks over de Haarlemmerstraat die deze week op AT5 wordt uitgezonden. Een lange reportage over de straat is vanaf vrijdag te zien op AT5 en AT5.nl/drukte.