Moet burgemeester Van der Laan ophouden met het sluiten van beschoten coffeeshops? Politieke partijen zijn het er niet over eens.

Dat bleek donderdagavond in het AT5-programma De Stelling van Amsterdam. Coffeeshophouders zelf zeggen dat het sluitingsbeleid een makkelijke manier is om concurrentie uit de weg te ruimen.

Ook Rutger Groot Wassink (GroenLinks) vraagt zich af of het dichttimmeren van de shops niet meer beschietingen in de hand werkt. "Ik heb de burgemeester gevraagd te stoppen met het sluiten van shops voor drie maanden, omdat ik denk dat het beleid contraproductief werkt."

Gesprek

D66 wil niet zo ver gaan, maar verlangt wel dat de burgemeester op zoek gaat naar andere manieren om ervoor te zorgen dat de coffeeshophouders niet langer bedreigd worden. Raadslid Reinier van Dantzig (D66): "Door met ze in gesprek te gaan, zoals nu gebeurt. Privébeveiliging kan ook een oplossing zijn en niet gelijk de zaak direct voor drie maanden sluiten, want dan levert een schietpartij altijd wat op."

De VVD wil, net als de burgemeester, het beleid houden zoals het is. Sterker, volgens de liberalen ligt de oplossing van het probleem bij de ondernemers zelf: zij moeten meer informatie delen met de politie.

"Je maakt mij niet wijs dat de hele branche zegt: 'geen flauw idee waar dit vandaan komt'", aldus raadslid Dilan Yesilgöz. "Laten we eerst de Amsterdammer beschermen, die in de woonwijk woont, dan is het vrij logisch dat je sluit en gedegen onderzoek doet."

Bekijk de discussie in de video: