Het plan om agenten uit West en Zuidoost naar het centrum te halen, valt verkeerd bij de VVD in West. Hoofdcommissaris Aalbersberg vertelde eerder bij AT5 dat hij de overlast in centrum op die manier aan wil pakken. Maar volgens de VVD kunnen ze in West op dit moment geen enkele agent missen.

"Het kan wat mij betreft niet zo zijn dat de inzet van de politie op het gebied van het bestrijden van overlast in het centrum ten koste gaat van de veiligheid in stadsdeel West. We hebben wat dat betreft heel veel politiehanden nodig", aldus Alexander IJkelenstam van de VVD West.

Een voorbeeld waar politie nodig is is de Jan Evertsenstraat, daar is de laatste jaren heel wat gebeurd zoals overvallen, schietpartijen en berovingen. Volgens de ondernemers is elke agent die ze daar moeten missen er één teveel.

"Er loopt al niets tot weinig en nu wordt het nog minder, dan kunnen ze beter meteen helemaal stoppen", aldus een van de winkeliers cynisch. "Je hebt zoveel nodig in Amsterdam, dit is ook een druk punt, er gebeurt heel veel hier. Net zoveel als in het centrum."

Geweldsincidenten 

Na een paar heftige geweldsincidenten in de Jan Evertsenstraat was de roep om camareotezicht groot. "In die straat hebben we hard gevochten voor cameratoezicht in de openbare ruimte. Toen zei het dagelijks bestuur dat ze nog andere dingen konden doen in die straat, zoals extra politiesurveillance. Dat rijmt zich niet met het besluit dat nu wordt genomen om agenten van West naar het Centrum te verplaatsen."

Volgens hoofdcommissaris Aalbersberg kan het niet anders: "Was het maar zo dat we zo'n oneindige put met agenten hadden. Het is geen realiteit dat er nu agenten bij kunnen, dus voorlopig moeten de agenten gedeeld worden."