Rene Kouwenberg, directeur van Passenger Terminal Amsterdam (PTA), is niet blij met het besluit van de gemeente om de cruiseterminal aan de Piet Heinkade vlakbij het Centraal Station op te doeken. Volgens Kouwenberg gaat het de stad veel omzet kosten en is het aantal toeristen dat via de PTA de stad in komt klein.

"Door te zeggen PTA weg van deze plek dat zal beslist schelen in de omzet. Het lijken me nu net niet de doelgroepen die je de stad uit wil jagen want wij gaan ook niet het probleem van de balans in de stad oplossen, want we hebben maar een heel klein percentage, twee procent van de bezoekers aan Amsterdam zijn zeecruisepassagiers", aldus Kouwenberg.

Mocht de cruiseterminal verplaatst worden, dan zul je toch toeristen hebben die naar de stad willen. Wethouder Ollongren (Economische Zaken) beaamt dit, maar ziet de maatregel als onderdeel van een veel bredere aanpak: "Een deel van die toeristen wil inderdaad naar de stad ja, maar dit is niet één maatregel, het is er een van een keten aan maatregelen. We hebben ook beleid voor touringcars, die willen we ook niet meer in het centrum, die moeten naar de randen van de stad. Dat betekent dat je in de keten van die maatregelen slimmere oplossingen moet bedenken op zo'n manier dat je een beetje grip krijgt op de situatie zodat het weer wat leefbaarder en prettiger wordt in het hart van de stad."

Democratie

PTA is niet van plan zomaar akkoord te gaan met het verplaatsen van de cruiseterminal. "We gaan niet zomaar akkoord, we zullen erover moeten praten. De gemeente is weliswaar 100 procent aandeelhouder, maar we leven gelukkig in een democratie. Er zal uiteindelijk wel een goed en definitief besluit worden genomen en dat is wellicht niet het besluit wat ik graag zou willen zien. Maar we gaan niet zomaar de sleutel afgeven volgende week", aldus Kouwenberg.