Wethouder Ivens van Wonen (SP) zou het 'wenselijk' vinden als in sommige buurten de maximale verhuur van Airbnb van 60 naar 30 dagen gaat, alleen is dat juridisch nu niet haalbaar. Dat zei de wethouder vanmorgen in de commissie wonen.

Burgemeester Van der Laan zei vorige week in een speech dat er serieus gekeken moet worden naar de mogelijkheid om de verhuur via sites als Airbnb verder in te perken. Hij noemde daarbij een maximale verhuurtermijn van 30 dagen.

Wethouder Ivens liet vanochtend blijken die wens in principe te ondersteunen, maar daar nu niet de juridische middelen voor te hebben: "Het college heeft niet voor niets onderzocht of het mogelijk is om naar 30 dagen te gaan. Dat zou voor een aantal buurten wel degelijk mooi zijn om terug te gaan. Maar ik moet waarschuwen: juridisch hebben we die mogelijkheden niet."

Lees ook: Ivens: 'óf betere afspraken maken met Airbnb, of we maken géén afspraken'

Overeenkomst

Ivens onderhandelt op dit moment met Airbnb over een nieuwe overeenkomst. Hij wil dat de afspraken daarin verder gaan dan in de huidige overeenkomst. Airbnb moet wat hem betreft 'een partner' worden in de strijd tegen illegale hotels: "Zij moeten een bijdrage gaan leveren in de handhaving van de gemeentelijke regels."

Pas later dit jaar zullen de uitkomsten van de onderhandelingen duidelijk worden, tot die tijd blijft het gissen in hoeverre Airbnb daaraan meewerkt.

De wethouder wil bovendien dat de Europese steden gezamenlijk gaan optreden tegen sites als Airbnb. Hij vertrekt vanavond naar Barcelona om met andere steden te overleggen hoe de uitwassen van vakantieverhuur tegen te gaan. "In A'dam hebben we gezegd: 60 dagen, in Londen 90 dagen, Parijs 120 dagen. Kunnen we niet met zijn allen richting die 60 dagen?"

Lees ook: Amsterdam op plek tien wereldwijd met meeste Airbnb-adressen