In de nacht van dinsdag op woensdag is wederom een coffeeshop beschoten. Het gaat deze keer om coffeeshop Speakeasy in Amsterdam Oost.

Woensdagochtend vroeg waren twee gaten te zien in het raam van de zaak. In eerste instantie ging de politie uit van een vernieling, maar na onderzoek van de forensische opsporing is toch geconcludeerd dat de coffeeshop beschoten is. Het raam bij de coffeeshop is inmiddels vervangen.

Lees ook: Ook Green House Kitchen ontkomt er niet aan: dichtgetimmerd na beschieting

De laatste tijd worden steeds meer coffeeshops in de stad het doelwit van schutters. Burgemeester Van der Laan heeft aangegeven dat elke coffeeshop die betrokken is bij een schietincident gesloten moet worden. "Met sluiten bereik je tenminste een ding", zei Van der Laan vorige week, "de omwonenden weten dat ze in de maanden die volgen geen gevaar meer lopen". 

D66 en GroenLinks vragen zich juist af of het niet tot meer incidenten leidt als de burgemeester iedere keer een beschoten coffeeshop sluit. Mogelijk zijn de beschietingen namelijk gericht op afpersing van de eigenaren, of een doelbewuste poging om de concurrentie uit te schakelen.