Een nieuwe taxi-oorlog in Amsterdam lijkt onvermijdelijk. Dat zeggen twee ervaren taxichauffeurs tegen AT5.

Volgens de twee chauffeurs die we spreken is het bij de Taxiwet uit 2000 begonnen, maar is de grens nu echt bereikt dankzij slechte regelhandhaving en omdat er te weinig eisen worden gesteld aan nieuwe taxichauffeurs.

Taxichauffeur Cees Meester heeft al een steen door zijn achteruit gekregen: "Omdat ik wat had gezegd. Bij een andere chauffeur, die niet in de publiciteit wil komen, zijn de remleidingen in Bos en Lommer doorgezaagd. Alleen omdat hij wat zei tegen een paar chauffeurs van Uber. Je krijgt nu groepen die keihard tegenover elkaar gaan staan."

Diensten als Uber trekken veel nieuwe chauffeurs aan, waardoor het voor traditionele TTO-taxi's moeilijker is om geld te verdienen. Dat leidt tot spanningen, zeggen ze: "Bij TCA gaan de ritten naar beneden. En ik snap het: mensen willen een goedkopere taxi. Maar het is schorem wat er rijdt."

Uber stelt in een reactie dat de dienst juist enorm wordt gewaardeerd door gebruikers. Volgens een woordvoerder wil het bedrijf klanten voldoende keuze en kwaliteit en wil men 'reizigers op Schiphol de meest eenvoudige oplossing van deur tot deur' bieden. 

Lees ook: Amsterdam biedt Haarlemmermeer hulp aan vanwege taxironselaars: 'Met wortel en tak uitroeien'

Ronselaars

Bij Schiphol zijn er veel klachten over ronselaars. Volgens Cees Meesters collega, die onherkenbaar wil blijven, moeten TTO-chauffeurs hun klanten wel gaan halen voor de vertrekhal omdat het bijna onmogelijk is om op de normale manier aan ritjes te komen: "Uber, apart baantje, wil ik ook, krijg ik niet. Sommigen staan hier vier uur te wachten, dat kan toch niet. En andere taxi's, zoals die van Schiphol, mogen dan weer voor. Daarom staan die jongens in de hal."

De twee veteranen pleiten voor strengere controles en een betere opleiding voor nieuwe taxichauffeurs. Anders worden meer confrontaties onvermijdelijk, denken ze. "Er is voor vijfhonderd taxi's plek, maar er zijn er 2.700 bij de laatste telling waar ik aan me heb gedaan. Dit gaat helemaal fout, waarschuwt Meester.

Video: Chauffeurs houden rekening met nieuwe taxi-oorlog