'Amsterdam dreigt een vermaakstad te worden'

Als er niet snel de juiste maatregelen worden genomen, wordt de binnenstad van Amsterdam onleefbaar. Dat zegt toerismedeskundige Stephen Hodes. De toeristenstroom neemt in rap tempo toe. Het doemscenario is een vermaakstad, die toebehoort aan toeristen.

In de komende vijftien jaar gaat het aantal toeristen volgens Hodes verdubbelen naar zo'n 25 miljoen per jaar. Hij vindt dat de verantwoordelijke wethouders Ivens en Ollongren veel te veel praten over maatregelen, in plaats van ze te nemen.

"Het beleid is te slap. Als er een tusnami aankomt, en je wappert met een vlag, dat komt niet aan. Het heeft geen effect. Je moet dijken bouwen. je moet gewoon in actie komen. Niet alles gaat lukken, dan maak je af en toe maar fouten, maar dan corrigeren we."

Een échte hotelstop is een van de eerste vereisten daarvoor, zegt Hodes. En die moet gelden voor de hele stad, én het gebied eromheen. Hij heeft geen vertrouwen in heb beleid van de gemeente om toeristen te spreiden: "Spreiden is onzin. Sorry. Maar het klinkt zo intelligent en logisch. Maar niemand gaat rond de A10 slapen en daar verblijven. Iedereen komt naar de binnenstad."

Airbnb

Daarnaast moeten volgens Hodes de regels voor Airbnb strenger. In steden over de hele wereld wordt de vrijheid van de website ingeperkt, omdat het verhuren van woningen gepaard gaat met teveel overlast. Maar wethouder Ivens is al een half jaar aan het onderhandelen met Airbnb. 

Door de lange onderhandeling maakt Ivens zichzelf te klein, vindt Hodes. "Hij zegt, 'ik ben ook maar wethouder'. Nee, hij moet naar Den Haag en naar Airbnb een duidelijk signaal afgeven. Als ze niet mee willen willen werken, is het afgelopen. Maar met dit college gaat dat niet gebeuren. Maar het moet."

Hodes vindt dat bepaalde delen van de binnenstad al onleefbaar zijn, zoals de Damstraat en het gebied rondom CS. En volgens hem wordt het alleen maar erger. "De Dam, de Negens Straatjes, de hele binnenstad. We hebben balans nodig. Dat is het cruciale woord hier. Anders wordt Amsterdam een vermaakstad, dat is niet de stad waar ik van hou."

Meer lezen over de drukte in de stad? Bekijk hier het dossier van AT5.

Bekijk het interview hier:

Tip de redactie