Leidseplein verandert in enorme bouwput

Ze zijn er al even bezig, maar vanaf vrijdagnacht is het Leidseplein helemaal niet meer toegankelijk voor auto's, fietsers en voetgangers.

Al het verkeer wordt omgeleid, want er is groot onderhoud aan de tramrails. Ook de Leidsebrug krijgt een nieuw wegdek. Ondanks dat de werkzaamheden tot en met zeven november duren, zijn alle culturele instellingen wel gewoon bereikbaar.

"We zijn hier afgelopen nacht om een uur begonnen. Toen is het spoor verwijderd", vertelt projectleider Marcel Vega. "Een kilometer tramspoor lag hier. Vanaf maandag om 17.00 uur gaan ze het nieuwe spoor weer aanvoeren en de komende dagen gaan ze het weer aanbrengen, vastboren en afmonteren."

Vanaf de Stadhouderskade en de Marnixstraat tot de Leidsestraat en de Weteringschans is het plein één grote bouwput van wel twee voetbalvelden groot. Er wordt dag en nacht doorgewerkt om de klus zo spoedig mogelijk te klaren.

Stil om je heen

"Het is ontzettend groot, hectisch, maar wel leuk", vindt Vega. "Omdat je dit niet zo vaak meemaakt in je leven hier op het Leidseplein. Dat het stil is om je heen, maar dat er toch een hoop actie is. Op een zaterdag is het hier ontzettend druk normaal gesproken met allemaal mensen die van alle kanten komen. En die zien we nu niet."

Vanaf woensdag rijden tram 7 en 10 weer de route tussen de Marnixstraat en de Weteringschans, volgende week zaterdag volgt de rest.

Tip de redactie