Eberhard Van der Laan belooft dat zijn speech over de toegenomen drukte in de stad niet bij mooie woorden blijft: "We moeten een knik tot stand brengen", aldus de burgemeester vanavond op AT5.

Afgelopen week gaf Van der Laan tijdens de Staat van de Stad een toespraak waarin hij zei dat "het een paar minuten voor twaalf was" wat betreft de overlast van toeristen voor bewoners in de stad.

Hij wil binnen twee jaar echt resultaat zien van de nieuwe aanpak: "Waar u op mij op zou moeten kunnen afrekenen, met het college en de raad want we moeten het samen doen, dat is dat we de knik tot stand brengen. Nu zien we de overlast steeds toenemen. En over twee jaar moet heel duidelijk zijn, de overlast is weer afgenomen. Overlast die ook verband houdt met de aantallen."

Nieuwe hotels

Op dit moment bestaat er een lijst van zo'n honderd hotels met zo'n zesduizend geplande bedden. Van der Laan wil kijken welke initiatieven nog tegen kunnen worden gehouden: "Bij sommigen zijn we al heel ver gegaan als stadsbestuur, daar is bij wijze van spreken de vergunning al verleend. Maar anderen zijn nog in een veel priller stadium."

"En we hoeven dus niet te zeggen, nou al die 100 initiatieven moeten doorgang kunnen vinden. We moeten kijken aan welke we echt vastzitten en die moeten we als een betrouwbaar stadsbestuur dan door laten gaan. Maar die andere kunnen we dan misschien zeggen, sorry maar gezien de gewijzigde omstandigheden, veel te veel toeristen in de binnenstad, hebben we dat liever niet, niet daar."

Te veel

Ondanks deze plannen zullen er de komende jaren alleen maar hotelbedden bij komen. Deze week werd de eerste paal geslagen voor een groot hotel bij de Rai en vorige week werd nog een hotel met 491 bedden bij Overamstel aangekondigd.

Desondanks zegt Van der Laan dat het voor de bewoners echt merkbaar moet zijn dat het stadsbestuur niet stil zit: "Weet u, op een gegeven moment is het te veel. Dit is een deel van een succesverhaal, Amsterdam ligt gewoon erg goed. In de wereld die is geglobaliseerd is kan iedereen wonen, werken maar ook toerist zijn waar hij wil."

"Amsterdam profiteert daar ontzettend van omdat wij nou eenmaal een van de mooiste steden ter wereld zijn. Maar het zou toch ontzettend onnozel zijn om daaraan ten onder te gaan", aldus de burgemeester.

Airbnb

Van der Laan wil de komende tijd discussie over verschillende maatregelen. Zo vraagt hij zich af hoe het verder moet met Airbnb: "We moeten ook zeggen, is het nou wel reëel dat je zestig dagen per jaar Airbnb hebt, is dertig dagen niet genoeg. Die discussie moeten we in Amsterdam met elkaar voeren."

De burgemeester ziet een heel pakket aan maatregelen voor zich. Spreiding is er daar één van: "Er zijn genoeg toeristen die specifiek komen voor kunst die je in meer steden hebt. Bijvoorbeeld Den Haag of Rotterdam. Of die komen voor dingen die je in Rotterdam heel goed hebt; de Euromast of de SS Rotterdam. Rotterdam is ook een fijne stad", voegde Van der Laan daaraan toe.