Sinds juli vorig jaar wordt er ieder weekend intensief gehandhaafd op het Rembrandtplein. Het effect is merkbaar, maar café-uitbaters langs de Amstel zien de problemen nu naar hun voordeur verhuizen.

Op het Rembrandtplein is al geruime tijd meer en vaker politie aanwezig. Verder lopen op het plein speciale hosts rond en wordt strenger gecontroleerd. Die aanpak lijkt te werken, zo blijkt ook uit cijfers van de gemeente.

Waterbedeffect

Jurgen Bossenbroek ziet ook dat het beter gaat op het Rembrandtplein. Hij is uitbater van café Queers aan de Amstel en ervaart meer rust op het plein. "Je merkt dat het rustiger is. Ik loop vaak 's nachts over het plein en er is hier echt iets positiefs gebeurd."

Maar, deze medaille heeft een keerzijde. Zo ziet Jurgen de problemen langs de Amstel toenemen. "Het is een waterbedeffect", stelt hij. "Veeg je hier de boel schoon, steken de problemen elders weer de kop op."

Incidenten

Agressieve straatdealers, illegale taxidiensten en berovingen. Voor homokroegen als Queers, Amstel 54 en Mont Martre zijn het inmiddels geen losstaande incidenten meer.  Bezoekers en personeel worden geregeld belaagd. Een paar weken geleden nog was het raak tegenover de Kleine Komedie.

"Daar werd een jongen uitgescholden, bedreigd en uiteindelijk in de Amstel gegooid omdat hij weigerde zijn spullen af te geven", vertelt Bossenbroek. "Een andere jongen die ik ken is hier vlakbij al twee of drie keer beroofd."

Een andere café-eigenaar die we spreken sluit zich aan bij de uitbater van café Queers. Hij durft alleen niet op camera. Juist vanwege de intimidatie en bedreigingen voor zijn deur. De uitbater van café Queers wil namens de andere homokroegen in de buurt binnenkort in gesprek met de gemeente.

Drukker

De gemeente laat weten dat de handhaving op het Rembrandtplein niet ten koste gaat van de omgeving. De agenten op het plein zijn éxtra. De incidenten zijn bij de gemeente bekend en daar is de nodige aandacht voor. Wel zegt een woordvoerder dat het overal in de stad drukker wordt. En die drukte kan dus ook meer overlast met zich meebrengen.

Bekijk video:

Extra handhaving Rembrandtplein heeft effect
Extra handhaving Rembrandtplein heeft effect