Het mag dan momenteel, en de komende maanden, niet écht barbecueweer zijn. Toch vindt de VVD in Zuid het hoog tijd om weer te pleiten voor een barbecueverbod in het Vondelpark.

Zodra het weer het ook maar enigszins toelaat verandert het Vondelpark doorgaans al snel in een vrij forse openluchtkeuken. De vele honderden barbecueënde parkbezoekers zorgen voor nogal wat rommel en overlast. Reden voor het stadsdeel om een deel van het park al barbecue-vrij te maken, maar wat de VVD betreft is het nu tijd voor een algeheel verbod.


"Gezien de toegenomen drukte in de stad en de flinke handhavingskosten van de huidige barbecuesituatie kan deze capaciteit elders beter worden ingezet. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een barbecueverbod het beste resultaat voor park, bezoekers, omwonenden en handhaving heeft", stelt VVD'er Daan Wijnants.

Kostenbesparing

De huidige situatie, een gedeeltelijk verbod, meer schoonmaken en handhaven, kost ongeveer een half miljoen euro per jaar, blijkt uit onderzoek van stadsdeel Zuid. Een algeheel verbod kost volgens het stadsdeel echter 'maar' 150.000 euro per jaar. "Het scheelt kosten op het gebied van onder meer onderhoud en handhaving", aldus Wijnands. 

Andere parken

Het stadsdeel erkent dat een verbod risico's met zich meebrengt. Zo zou de barbecue-overlast over kunnen slaan naar andere parken. Wijnands denkt echter dat dit effect wel mee zal vallen. "Het lijkt me niet dat mensen en masse in andere parken gaan zitten barbecueën. Maar het zou wel goed zijn als andere parken in de stad beter gebruikt worden. Barbecueën moet natuurlijk gewoon kunnen, maar het is de vraag of het handig is om dat allemaal in hetzelfde park te doen."